Şampuan Zararlı mı?

şampuan zararlı mı

Sizce şampuan zararlı mı yoksa gerçekten de zararlı olduğu yönündeki algı, sadece ütopik bir durum mu? Ya da daha net olması açısından şu soruyu sormak belki de şampuan ürününü ve markalarını genellememek adına daha doğru olacaktır! Şampuanınız ne kadar zehirli? Evet! Düşündüğünüzden daha zehirli olabilir! Size kalın saçlar, lüks köpük ve güzel baloncuklar vaat eden o şişe, sadece saçınıza zarar vermekle kalmayabilir aynı zamanda içerdiği maddeler, birtakım hastalıklara, saç dökülmesine ve hatta kafa derisinde hasarlara da yol açabilir. Tabii ki doğru şampuanı, en az marketten aldığınız bir çikolata kadar inceliyorsanız bu durum, daha az zehirli hale gelebilir. Bunları da aşağıda size çok detaylı bir şekilde açıklayacağız zaten. Ve bu yazı, bu bağlamda kaleme alınan, bilimsel makalelerden sonra belki de en geniş bilgiler barındıran bir yazı olacaktır. Lütfen sonuna kadar okuyunuz. Bazı yerlerde canınızın sıkılacağını tahmin ediyoruz ancak okuma alışkanlığınız üzerinde de faydalı olacağına inanabilirsiniz.

Şampuan Zehirli mi? Şampuan Zararlı mı? Şampuan Neden Zararlı?

Çoğu şampuandaki tehlikelerin ardındaki suçlular, Sodyum Laurel Sülfat (SLS) adı verilen yüzey aktif maddeler ve ilgili bileşiklerdir. SLS, muhtemelen bir tüketicinin şampuanların çoğunda bulabileceği en tehlikeli bileşendir. SLS o kadar güçlü ki, çalışmalar onu ciddi cilt ve kafa derisi tahrişine ve hastalığına, saç dökülmesine ve hasarına ve kimyasalın kanser ve hücre hasarıyla bağlantılı nitrat bileşikleri oluşturma kabiliyetine sahip olduğunu gösteriyor. Yani SLS, sizin için belki de bu güne kadar hastalıkların ve sorunların merkezindeki canavar idi ve siz bu yazıyı okuyana kadar belki de bu maddeyi masum olara kabul ediyordunuz!

 

SLS genellikle dietanolim (DEA), trietanolamin (TEA) ve monoetanolamin (MEA) gibi çeşitli kimyasal isimlerle gizlenir. Bunların tümü hemen hemen tüm şampuanlarda yaygındır. Bu bileşenler, artı Sodyum Defne gibi SLS için eşit derecede tehlikeli diğer kuzenler Sülfat, Sodyum Laureth Sülfat, Disodyum Laureth Sülfosucinat, Laurik asidi hindistancevizi yağından ayırarak ve sülfürik asit ile muamele ederek veya laurik asidi sentetik olarak veya Lauamide MEA, Cocamide DEA, Cocamide MEA, Laurik asit ve amonyaktan üretilerek yapılır. Kendilerini “doğal” olarak etiketleyen bakım ürünleri, bu potansiyel olarak ölümcül bileşenleri içerebilir.

SLS Zararları (Sodyum Laurel Sülfat)

Sodyum Laurel Sülfat (SLS) ya da bazı yerlerde Laurel defne olarak da geçecektir, her saç bakım ürünü tüketicisinin bilmesi ve ne anlama geldiğini bilmesi gereken üç kelime. Şampuanınızın etiketini okuyun ve muhtemelen Sodyum Defne Sülfat (SLS) veya bunun Sodyum Laureth Sülfat (SLES) gibi türevlerinden birini içerdiğini göreceksiniz. DEA, TEA veya MEA. Kimyasal olarak toksik bir yüzey aktif maddedir, yani ıslatıcı ve köpükleştirici bir maddedir. SLS’nin amacı, sudaki yüzey gerilimini düşürerek şampuanın daha kolay yayılmasını ve saça uygulandığında nüfuz etmesini sağlamaktır. Ek olarak, üreticiler tüketicilerin çok fazla köpüğü temizleme gücüyle eşitlediğine inandıkları için SLS, ürüne yüksek seviyede köpük gücü verir. Sıvı bulaşık sabununa çok benzeyen kimyasal bir bileşendir. Aslında, geleneksel olarak, endüstriyel fabrikalarda motorları yağdan arındırmak için bir bileşik olarak kullanılmıştır. Ve tüketiciler, SLS’de bulunan bileşiklerin tehlikeli olduğunun farkında olmalıdır. Mark Fearer’ın “Dangerous Beauty” adlı eserinde “… SLS’ye maruz kalan hayvanlarda, depresyon, nefes darlığı, ishal, şiddetli cilt tahrişi, korozyon ve ölüm ile birlikte göz hasarı yaşandığı” ortaya çıktı.

 

SLS, Ölümcül Olabilir mi?

Amerikan Toksikoloji Koleji de ülkemizden bağımsız birçok çalışmayı servis eden bir kuruluş olarak Türk Bilim Dünyasına, SLS ve “kuzeni” Sodyum Laureth Sülfatın (SLES) çocukların gözlerinde malformasyona neden olabileceğini belirtiyor. Diğer araştırmalar, SLS’nin özellikle ciltte bağışıklık sistemine zarar verebileceğini göstermektedir. Kozmetik Bilimi, SLS’nin deterjan etkisinin dermanın hücresel nem tutma kabiliyetine zarar verebileceğini bildirmektedir. Bu nedenle, bu zararlı içeriği içeren şampuan kullanıcıları tarafından kuruluk, pürüzlülük ve kızarıklık ve kırılgan cilt hakkında birçok rapor bulunmaktadır. Bir kimyasal SLS o kadar güçlü ki, Japonya’daki bilim adamları SLS’yi, test tüpü bakterilerinde kasıtlı olarak mutasyonlara neden olan ve bakterinin DNA’sında bulunan genetik bilgiyi değiştiren bir laboratuvar ajanı olarak kullandılar.

 

Köpürmesine rağmen SLS içeren ürünler sağlıklı bir şekilde saç temizliği yapıldığı anlamına gelmez. Temizleme gücü çok fazladır ve saçları sıyırır. Bu nedenle, insanlar SLS ile şampuanladıktan sonra “yönetilebilirliği” geri getirmek için sıklıkla bir saç kremi kullanırlar. Ve genellikle saç kremi daha fazla kimyasal içerir ve viskoz bir döngü yaratarak kuru, kırılgan, cansız saçlara ve cilde, saç derisine ve saça zarar verir.

 

SLS, saçlarını doğal yağlarından çıkarmaktan daha fazlasını yapar. Sağlıklı bir saç derisi ve saç başını korumak için gerekli olan faydalı bakterileri yok eder. “İyi” bakteriler yok edildiğinde, zararlı mikropların açık bir oyun alanı olur ve bu da kızarıklıklara, saç dökülmesine ve alerjik reaksiyonlara neden olur.

 

Her Şampuan SLS İçerir mi?

Tipik bir şampuan yaklaşık P sodyum defne sülfat, bir miktar sodyum sterat ve yaklaşık @ su içerir. Bu biraya ek olarak, üreticiler bir kimya kitabı gibi okuyan şaşırtıcı bir dizi bileşen ekleyebilir. Birçok şampuanın üzerindeki etiketi kontrol edin ve aşağıdakilerden herhangi biri listelenebilir: Sodyum Laureth Sülfat, MEA, DEA, TEA Defne Sülfat, Kokomid veya hindistancevizi yağı. Bu bileşiklerin tümü, SLS ile ilgili yaygın olarak kullanılan yüzey aktif maddelerdir ve aynı potansiyel sağlık tehlikelerine sahiptir.

 

DEA ve MEA, üretim sürecinde genellikle “etkisiz hale getirilir”. Tüketiciler, etikette Cocamide DEA veya MEA veya Lauramide DEA gibi isimler listelendiğinde bu zararlı bileşiklere maruz kalıp kalmadıklarını anlayabilirler. Bu kimyasallar insan hormonlarını bozabilir ve kansere neden olan nitratlar oluşturabilir. Illinois Üniversitesi Çevre Sağlığı Profesörü Dr. Samuel Epstien, “DEA bazlı deterjanların tekrarlanan cilt uygulamaları, iki kanser-karaciğer ve böbrek kanseri insidansında büyük bir artışa neden oldu” dedi.

 

Şampuanlarda SLS Kullanımı Mecburi mi?

SLS ve ilgili bileşiklere karşı sağlık kanıtı her gün artıyor. Ana akım basın ve bilimsel dergilerdeki raporlar, bu kimyasalların bağlantılı olduğu zararlar hakkında giderek daha fazla alarm veriyor. Ruth Winters tarafından yazılan bir Tüketicinin Kozmetik Bileşenleri Sözlüğü, “şampuanlar FDA’ya en sık atıfta bulunulan şikayetler arasındadır. Raporlar arasında göz tahrişi, kafa derisi tahrişi, karışık saçlar, ellerin, yüzün ve kolların şişmesi ve bölünmüş ve kıvırcık saçlar var.

 

Wall Street Journal’daki bir Kasım 1998 raporunda, SLS’yi katarakt ve nitrat emilimiyle ilişkilendiren bir çalışma. İmalat işlemi sırasında SLS, diğer kimyasal bileşiklerle, en önemlisi trietanolamin (TEA) ve N-nitrosodietanolamin (NDELA) ile temas eder. Bu etkileşim, vücuda girebilen nitrat bileşikleri oluşturur.

 

Cilt tarafından kimyasal absorpsiyon, şampuanlarda özellikle akuttur. Cildimiz tek tip bir engel değildir. Saç kökleri, ter ve yağ bezleri derma tabakasındaki küçük deliklerdir. Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı tarafından yapılan araştırmalar, tüylülük gibi cildin yapısal faktörlerinin hangi kimyasalların vücudumuza emilebileceğini etkilediğini buldu. SLS’nin birçok saç bakım ürününde bulunan kimyasallar, koruyucular ve boyalarla reaksiyona girerek emilim oranını arttırdığı bulunmuştur. Kafa derisi ve deriden kolaylıkla emilirler ve zamanla beyin gibi doku ve organlarda birikerek kronik toksik etkilere neden olabilir ve yedi güne kadar vücutta kalabilirler.

 

Şüphesiz SLS, şampuanların çoğunda bulunan en zararlı bileşendir. Bilimsel test laboratuarlarında cildi tahriş edici olarak kullanılan standart bileşiktir. Endüstriyel olarak SLS, makinedeki gresi soymak için kullanılır ve araba yıkama deterjanlarında bulunan temizlik maddesidir. Saç bakım ürünlerine eklendiğinde, SLS ve tahrip edici ikizi SLES, kronik cilt tahrişine neden olma potansiyeline sahiptir ve saçı yararlı yağlardan ve bakterilerden arındırır. Bu hasar saçların incelmesine ve gözle görülür saç dökülmesine neden olabilir.

 

Şampuan üreticileri aslında bir yönü ile valrıklarını SLS’ye borçludur çünkü tüketicinin köpürme eylemi istediğine inanırlar ve daha da önemlisi çok ucuz bir içeriktir. Şampuanın ağırlığının neredeyse yarısı SLS’den oluştuğu için üreticiler, cüzdanında tüketicinin pahasına büyük karlar elde ediyor ve kullanıcının uzun vadeli sağlığını riske atıyor. Saç bakım ürünleri satın alan herkesin eğitimli bir alıcı olması gerekir. Her zaman etiketi kontrol edin. Malzemeleri okuyun. Farkında olmak. SLS gibi içerikler sadece saça zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kişinin uzun vadeli sağlığına da zarar verebilir.

Önerilen Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir