Çay Demleme Yöntemleri

Çay, ülkemizin en sevilen içeceklerinden bir tanesidir. Çay Türkiye’de oldukça fazla yetiştirilmesine rağmen yine de bize yetmeyip ihraç edilen ürünler arasındadır. Çayın tarihi yüzyıllar öncesine gittiği için haliyle bu gelenekten kopmak biraz zor oluyor. Çay tüm dünyada sevilerek içilen bir içecek olsa da her ülkede hatta her şehirde çay demleme farklı olmaktadır. Sıcak suyla yapılanın aksine içimi kolay olsun diye bulunan poşet çaylarda yine tarihi eskiye dayanır. Ülkemizde ise en iyi çay “tavşan kanı” denilen tabirle açıklanır. Rengi kıpkırmızı ve tadı oldukça hoştur. Fakat bu çayı yapmak için de farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kesinlikle her insan o gördüğü tavşan kanı çayı yapmaya uğraşmıştır. Fakat artık bu çay demleme yöntemleri ile en iyi çayı sizde hazırlayabilirsiniz. İşte o yöntemlerden üç tanesini sizin için derledik.

cay-demleme-yontemleri

1. Yöntem

Çay demleme yöntemini uygularken ilk olarak satın aldığınız çayı güneş almayan bir yerde saklamalısınız. Ayrıca damacana suyu kullanmanız musluk suyuna göre çayı hem berrak yapar hem de tadınız güzelleştirir. Kaynattığınız suyu bekletmemelisiniz. Bekletilen suyun tekrar kullanılması çayın tadını hamlaştırır. Suyu kaynattıktan sonra çayı hemen dökmeyin ilk önce aşırı sıcaklığın bir iki dakika geçmesini bekleyin. Su sıcaklığı bir iki dakika sonra azaldığında üst demliğe çayı koyabilirsiniz. Eğer iyi bir şekilde bunu yaptıysanız, çayınız kısa bir süre sonra dibine çökerek kendi rengini oluşturmaya başlayacaktır. Bu süreç içinde çayı karıştırmayın, kendi haline istenilen kıvama dönüşecektir. Bu çay demleme yöntemi oldukça sık kullanılmaktadır.

2. Yöntem

İyi bir çay tadı almak istiyorsanız, demliğinizde önceden yapılmış farklı çay tatları bulunmamalıdır. Ayrıca çaydanlığı sadece sıcak suyla yıkayın, deterjan gibi kimyasal şeyler çaydanlıkta kalıcı tatlar bırakarak çayın tadını bozar. Suyu 10 dakikadan fazla kaynatmanız ise suyun oksijenini alarak çayın tadını bozmaktadır. Kaynayan su 15-20 saniyeyi geçmemelidir. Eğer suyu fazla kaynattıysanız bunun içinde bir yöntem bulunuyor. Çay demlemeyaptığınız zaman suyu biraz yukarıdan demliğe döktüğünüz zaman havadaki oksijen yeniden suya karışarak çayı tatlandırıyor. Hepimizin büyük çoğunlukla yaptığı suyu gezdirerek demlemek ise çayın haşlanmasına neden olarak tüm aromasını kaybetmesine neden olur. Bunun için suyu, çayın üstüne tek bir noktadan dökmelisiniz. Demlediğiniz çayı yine dibine çöktükten sonra ve kırmızı rengini aldıktan sonra afiyetle içebilirsiniz.

cay-demleme-yontemi

3. Yöntem

Bu çay demleme yöntemine ise Erzurum usulü diyebiliriz. Bu yöntemde iki demliği de su konuyor. İki demliğin suyu da soğuk oluyor ve üst demliğe çayı koyuyoruz. Alt demlikte çay suyu üstteki suyu ısıtana kadar sürekli kaynaması gerekiyor. Bu yöntemin biraz zaman alacağı aşikar fakat sonuç oldukça mükemmel olacaktır. Üst demlikte su kaynayıp çay dibe çökene kadar alt demliğe suyu bittikçe su ekliyoruz. Buradaki amaç üstteki soğuk suyu alttakinin vasıtasıyla ısıtarak çay demlemektir. Eğer sabır edebilirseniz gerçekten tavşan kanı çaya ulaşabilirsiniz. Bu üç adet çay demleme yönteminden istediğinizi deneyerek size göre olanı deneyebilirsiniz.

Önerilen Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir