Peri Bacaları

Peri bacaları, dünyanın en turistik ve en güzel yerleşim yerlerinden birisidir. Bu doğal turistik bölgeyi görebilmek için her yıl binlerce kişi Nevşehir Kapadokya’ya gelmektedir. Dünyaca ünlü bu turistik bölgeye doğal ihtişamı nedeniyle  gelen turistler ve araştırmacılar bir kez daha hayran kalıp dönmektedirler. Peri bacaları gövdeli bir kayanın üzerinde şapka şeklinde çıkıntılar oluşmasıyla ünlenmiş tarihi bir yapıdır. Bu görsel şölenin bu kadar dikkat çekmesinin nedenlerinden biri de bu şapka şeklindeki çıkıntıdır. Bu çıkıntılar topraktan daha sert bir maddeden oluşmuştur. Bu sebeple altındaki konik gövdeyi koruyor ve gövdenin dağılmasını bozulmasını engelliyor.

Peri Bacaları nasıl oluştu?

Peri bacalarını gövde kısmının volkan küllerinden ve tüften oluştuğu bilinmekteyken üst şapka kısmının ise ignimbirit ve lahar adı verilen sert kaya parçalarından oluştuğu bilinmektedir. Şapka şeklindeki çıkıntının sert kaya parçalardan oluşması  sebebiyle gövdeye baskı uygulanıyor ve gövdenin rüzgar ve deprem gibi olaylarda aşınmasını engellemiş oluyor. Tam bir ustalık eseri olan peri bacalarının gövde kısmının tüf adı verilen maddede oluşması da peri bacalarını erezyona karşı korumuş oluyor. Böylece peri bacalarının ömrü uzayarak zarar gelmesi engelleniyor.

Peri bacalarının oluşum hikayesi 200’lü yıllara kadar dayanıyor. Peri bacaları 200’lü yıllarda hristiyanların ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için inşa edilmiş. İnşa edilen bu yapılar zamanla aşınarak bu hale gelmiştir. Bu sebeple bu yapıların ibadethane olduğu bilinmektedir. Peri bacalarını bulunduğu bölgeye zamanında pek çok kavim ve ülkenin egemen olduğunu düşünecek olursak, Peri bacalarının günümüze kadar kalmasında onlarca devletin ve kavmin rolü olmaktadır.

Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Kapadokya Peri Bacaları Nasıl Oluştu?

Peri bacalarının bulunduğu Kapadokya bölgesi zamanında onlarca aktif volkanların bulunduğu ve patladığı bir bölgeymiş.  Yaklaşık 60 milyon yol önce Şuan ki adları ile Erciyes, Hasandağı, Güllüdağ’dan çıkan aktif volkanlar bölgeye çokça lav ve kül püskürtmüş. Püsküren lav ve küller toprağa karışmış böylece peri bacalarını oluşumuna zemin hazırlamıştır. Bölgede milyonlarca farklı insanın yaşaması ve devletlerin varlığı sonucu bu bölgeye çeşitli yapılar inşa etmişlerdir. İlk zamanlarda Hristiyanların evleri ve ibadethaneleri olarak kullanılan peri bacaları zamanla aşınarak günümüzdeki halini almıştır. Peri bacalarının oluşumu binlerce yıl sürmüştür,ayrıca peri bacalarının bulunduğu bölgede bir bitki örtüsünün bulunmaması da peri bacaları oluşumuna katkı sağlamıştır.

Peri bacalarının en çok ihtişamlı özelliği ise bölgede bulunan lav ve bazaltıların aşınarak peri bacalarını oluşturmasıdır. Bu sebeple peri bacaları doğal yollarla oluşmuş bir tarihi eserdir. Peri bacalarını boy uzunluğunu soracak olursanız  aslında oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Kapadokya da 1 metre yüksekliğinde peri bacası bulmak da mümkün iken 15 metre yüksekliğinde peri bacası bulmak da mümkündür. 1 Metreden küçük peri bacaları her ne kadar peri bacası gibi gözükse de peri bacası olarak adlandırılmamaktadır. Dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilen peri bacaları, beyaz ve grimsi renklerde olmaktadırlar. Peri bacalarının şapka kısmı aşınmaya karşı oldukça dayanıklı iken gövde kısmı ise  aşınmaya karşı  oldukça dayanıksızdır.

Peri Bacası Efsanesi

Peri bacalarının oluşumu görüntüsü efsane olduğu kadar peri bacası hikayesi de oldukça efsanedir. Anlatılana göre Peri bacalarının bulunduğu bölgede genç bir adam yaşarmış, bu genç adam o kadar çalışkanmış ki peri bacalarının olduğu yerlere üzüm asmaları yapar, çevredeki boş arazilere de ekin ekermiş. Bu adam çalışkanlığı sayesinde bu şekilde geçimini sağladıktan sonra, bir süre sonra adam yaşlanmış. Ancak adam hala gençmiş gibi çalışıp geçimini sağlamaya devam etmiş. Hasat zamanı geldiğinde yaşlı adam ekinlerini toplamak için peri bacalarının bulunduğu bölgede bayılmış. Bir zaman sonra kendine gelen adam ekinlerine kuşların zarar vermesinden korktuğu için ağlamaya başlamış. Tam ağladığı zaman peri bacalarını içinden periler çıkmış ve adamın ekinlerini toplayıp hangara yığmış.

Olanlara anlam veremeyen yaşlı adam bunun bir rüya olduğunu düşünmüş. Ardından gerçek olduğunu anlayan adam bundan sonra ne zaman ihtiyaç duysa periler çıkıp ona yardım etmeye gelmişler. Yaşlı adam bu olayı gençliğinde çok çalıştığından dolayı Tanrı tarafından ödül olarak bu melekleri gönderdiğini düşünmeye başlamış. ve bu sırrı kimseye söylememiş. Bir zaman sonra bölge sakinlerinin bu kadar kısa sürede bu adamın bu kadar çok iş yapmasını hayretle karşılamış. Ve sakinlerin dikkatini çekmiş.yaşlı adamın bu kadar kısa zamanda bu kadar çok işi nasıl yaptığını öğrenemeyen bölge sakinleri sürekli merak edip durmuş. Ancak yaşlı adam ölene kadar bu sırrı kimseye söylememiş ve periler de ona yardım etmiş.

Peri Bacalarına Nasıl Gidilir?

Peri bacaları konum olarak Nevşehir’in Kapadokya ilçesinde yer almaktadır. Nevşehir merkezden yaklaşık 6-7 kilometre uzaklıkta bulunan peri bacalarında şehir merkezinden taksi veya otobüsler aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Aslında Nevşehir’in her yerinde peri bacası görmeniz mümkün ancak en sık görülenleri  Kapadokya bölgesindedir.Bu bölgeye her yıl onbinlerce yerli ve yabancı  turist gelmektedir.

Kapadokya‘ya ulaşım için havayolunu tercih edenler,Nevşehir havalimanın da indikten sonra 15-20 dakikalık  bir taksi yolculuğunun ardından Kapadokya’ya ulaşabilirler. Ancak Nevşehir’e direk uçuş yapılamayan bir bölgede oturuyorsanız, Kayseri Havalimanı’na gelip ardından 100 km’lik bir yolculuğun ardından Kapadokya’ya varabilirsiniz. Ancak Kapadokya’ya  otobüs ile ulaşmak isteyen bireyler 10 saatlik bir otobüs yolcluğunun ardından Nevşehir Kapadokya’ya ulaşabilirler.

Önerilen Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir