Drone Sektöründe Kazandıran 8 İş Fikri

Dronelar, günümüzde hayatın her alanına giren cihazlardır. Şimdi birçok alanda aktif olarak kullanılan bu aracı insansız hava aracı olarak tercüme edebiliriz. Drone kullanımını tam olarak düzenleyen bir yasa olmasa bile, ileride drone kullanımının daha aktif olacağını kesin olarak söyleyebiliriz.

 

Bu tahmine göre teknoloji şirketleri arasında drone yarışı çok şiddetli. 5 yıl önce piyasaya sürülen drone’lar ile bugün piyasaya sürülen drone’lar arasında teknik farklılıklar var.

 

Bugünün drone’ları;

l  4k kalitesinde mükemmel videolar ve fotoğraflar çekebilir.

l  GPS ve otopilot fonksiyonları sayesinde, drone’lar önceden belirlenmiş rotalarda kolaylıkla uçabilir.

l  Görüntüler, Bluetooth ve Wi-Fi işlevleri aracılığıyla gerçek zamanlı olarak aktarılır. Yani drone ile uçan pilot, akıllı telefondaki görüntüyü anında görebiliyor.

l  Aktif izleme sistemi sayesinde, drone belirlenmiş hareketli nesneleri takip edebilir.

l  Kazalar ve ağır hava koşulları için uyarı sistemi sayesinde drone kendi başına iniş yapabiliyor.

 

Bu özellikler her gün geliştirilmekte ve yeni özellikler eklenmektedir. Güvenlik, güvenilirlik, mesafe kontrolü ve pil ömrü açısından sürekli iyileştirmeler yapılmıştır. Bu yüzden drone’lara olan ilginin artacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle, yeni iş fikirleri geliştirmek ve bu gelişen sektörden büyük karlar elde etmek için dronları kullanmak mümkündür. Bu yazıda, insansız hava araçlarıyla gerçekleştirebileceğiniz bazı iş fikirlerini size tanıtmak istiyoruz.

 

1- Drone Fotoğrafçılığı

Hayatımızda drone olmasa da hava fotoğrafçılığı için büyük helikopterler ve planörleri çıkarmak gerekiyor. Bu da çeşitli nedenlerden dolayı çok pahalıdır. Ancak bugün 3-4 bin liralık drone yardımıyla havadan çekim yapmak çok kolay hale geldi. Yüksek çözünürlüklü kamera sayesinde çocuklar bile havadan video ve fotoğraf çekebilir.

 

Dünyayı kuşbakışı bir perspektiften izlemek, videoların ve çalışmaların üretim kalitesini de artırabilir, bu nedenle bu alandaki müşterilerin güçlü talepleri vardır.

 

Drone kullanarak şunlar yapılabilir;

l  Manzara fotoğrafçılığı

l  Düğün fotoğrafçılığı

l  Spor çekimleri

l  Doğa belgeseli

l  Sinema-Dizi

Gibi daha birçok farklı iş alanında çekimler ve kayıtlar yapılabilir. Gerçek bir drone eğitimi alarak bu alanda kendinizi geliştirebilir ve drone pilotu olarak hizmet vermeye başlayabilirsiniz.

2- Güvenlik Önlemleri

Drone’lar ayrıca ev ve ticari alan güvenliği sorunları için de kullanılabilir. Drone, bir yerin gerçek zamanlı videosunu çekebilir ve gerçek zamanlı olarak akıllı telefona gönderebilir. Olaylara güvenlik açısından bakıldığında, drone’lar güvenlik sistemleri alanında yoğun bir şekilde kullanılabilir.

Örneğin, insansız hava araçları yangınları, çığları ve toprak kaymalarını iyi bir şekilde önleyebilir. Bu bağlamda, insansız hava araçlarının insan ve doğal afetleri (hırsızlık, yangın, saldırı, çığ, toprak kayması ve sel gibi) önlemek için önleyici bir araç olarak uzun ve gelecek vadeden bir iş fikridir.

3- Arama ve Kurtarma Hizmeti

Son yıllarda arama kurtarma organizasyonlarının en büyük yardımcısı insansız hava araçları oldu. Helikopterler gibi pahalı ve her zaman hazır olmayan hava araçları yerine anında havalanabilen ve çok ekonomik olan drone’lar, arama kurtarma faaliyetleri sırasında erişilemeyen alanların keşfedilmesinde önemli rol oynamaktadır.

 

Helikopterin belirli bir irtifada uçabildiğini göz önünde bulundurursak, drone istenilen belirli irtifaya kolaylıkla uçabiliyor; gece görüş cihazı ve kızılötesi termal kamera ile donatılmış, havada yaşam belirtileri gösteren canlıları tespit edebiliyor.

 

İnsansız hava araçları geleneksel yöntemlerle ulaşılamayan alanlara acil yardım sağlayabildiğinden günümüzde pek çok insan ve canlı hayatta kalmaktadır. Bu bakımdan arama kurtarma operasyonları için drone operatörü olmalısınız; bu bağlamda drone ve drone malzemeleri alıp satmak size büyük finansal getiri sağlayabilir ve bu işten manevi mutluluk duyabilirsiniz.

 

4- Yapı Denetimleri

Bazen yapı denetimi pahalı bir iş olabilir. Örneğin, yüksek binalara kendi başınıza tırmanmak tehlikeli ve pahalıdır. Drone teknolojisi sayesinde binaların çatı ve bacalarının kontrolü oldukça ekonomik hale gelmiştir. Gökyüzündeki binaları kaydetmek için fotoğrafları ve videoları kullanın; yüksek çözünürlüklü malzemeler sağlama ve yakınlaştırma yeteneği ile dronlar, yapı denetimi endüstrisinde popüler hale geldi.

 

Ek olarak, insansız hava araçları, personelin tehlikeli olduğu yerlerde denetimler için de kullanılmaktadır. İnsansız hava araçları; köprülerin, radyo vericilerinin, enerji kaynağı hatlarının su boru hatlarının, güneş panellerinin, rüzgâr türbinlerinin ve diğer yapıların durumunu gözlemlemek için can güvenliğine öncelik vererek ekonomik çözümler sunar.

 

Kısacası, inşaat ve denetim alanında tecrübeniz varsa, “drone yapı denetimi” işine yatırım yapabilirsiniz. Bu hizmeti ek bir iş olarak gerçekleştirebilir veya gerektiğinde tam zamanlı olarak denetimler oluşturmak için dronları kullanabilirsiniz. Türkiye gibi inşaat sektörünün çok hareketli olduğu bir ülkede cazip fırsatlar sizi bekliyor olabilir.

 

5- Tarım Alanı

Drone teknolojisi, tarımsal faaliyetleri büyük bir devrimin eşiğine getirdi. Bitkileri gökten toplu olarak görüntülemek, çiftçilerin çok fazla masraftan tasarruf etmesini sağlayabilir ve büyük veri oluşturabilir.

 

Dronlar, toprak yapısı, sulama ihtiyaçları, verimliliği ve haşere izleme hakkında son derece yararlı veriler sağlayabilir. Bu nedenle, dronlar, mahsulün ne zaman hasat edileceğine karar vermek için de kullanılabilir, hasat verimliliği ve maksimum verim açısından çok faydalı bir araçtır.

 

6- Sualtı Çekimleri

Bazı dronlar gökyüzü yerine su altında hareket edebilir. Su altı dronları satın alabilirsiniz. Bu sualtı dronları uzun yıllardır piyasada vardır ve oldukça pahalıdır. Diğer bir deyişle, 7-8 yıl önce bir su altı insansız hava aracının fiyatı 5.000 ABD dolarıydı, ancak bugün aynı özelliklere sahip bir dronu 1.000 ABD dolarına satın alabilirsiniz.

 

Işıklandırma ekipmanı ile donatılmış sualtı drone’ları, okyanusun derinliklerinde yaşananları anında bilgisayar ve akıllı telefon ekranlarına yüksek çözünürlüklü kalitede gönderebiliyor. Bu, çevresel değerlendirme ve gözlem, arama ve kurtarma, su kirliliği, denizaltı araştırmaları ve hatta uluslararası hukuk gibi alanlarda birçok kolaylık sağlar.

 

7- Haritacılık

Grafik alanında, insanların drone’lara büyük bir ilgisi var. Artık geniş bir alanı ölçmek için çok sayıda insanı işe almaya gerek yok. Bugün insansız hava araçları, beş taslak teknisyeninin üç günlük işini iki saatte tamamlayabiliyor.

 

GPS ile ölçülecek alanın 3 boyutlu haritalama bilgilerini ölçebilen drone; haritalama, arkeoloji, inşaat, orman yönetimi gibi birçok sektör için 1-2 cm hata aralığı ile devrim niteliğinde bir tesis sağlıyor. Siz de bu fırsattan yararlanmak isterseniz alan ölçümü yapabilen teknik fonksiyonlara sahip bir drone hizmeti sağlayabiliriz; bu işi kiralayabilir, takas edebilir ve işletebilirsiniz.

 

8- Drone Tamiri

Drone’lar bu kolaylığı sağlasa da yine de hassas cihazlardır. Kötüye kullanım nedeniyle yere düşen drone’ların bakımı da başlı başına bir endüstri haline geldi. Bir drone uzmanıysanız ve elektronik bakım konusunda deneyime sahipseniz, bu alanda iyileştirmeler yapmak amacıyla drone bakım işine girebilirsiniz.

Önerilen Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir