En İyi Masaüstü Bilgisayar Tavsiyesi

Tavsiye masaüstü bilgisayar

Gün geçtikçe gelişim gösteren teknoloji ile insanoğlu artık her an bir etkileşim içerisinde bulunmakta. Gerek günlük yaşantımız gerekse çalışma hayatımız olsun neredeyse tüm işlerimizi bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden yürütür olduk. Ancak bu teknolojik cihazların arasında gerekliliği en fazla olan ise bilgisayarlardır.

En İyi Masaüstü Bilgisayar Tavsiyesi

Günümüz iş sektörlerinin neredeyse tüm alanlarında veri depolama, iş bölümleri arası etkileşim kurma, firmalar arası işleri düzenli olarak ilerletme gibi işlemlerin tamamı bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilmekte. Bunun dışında genç kesim de araştırma, eğlence ya da eğitim hayatlarına yardımcı olması amacıyla bilgisayarlar ile fazlasıyla haşır neşir durumda. Bu nedenle tüm bunların getirisi olarak zamanla insanlar daha gelişmiş ve daha kullanışlı bilgisayarlar arayışına geçmekte.

Ayrıca hem kullanım amacıyla hem de donanımsal farklılıklarıyla bilgisayarlarda farklı kullanım alanlarında farklı özellikler aranmakta. Örneğin bilgisayarı sadece oyun oynamak, çeşitli konularda araştırma yapmak ve derslerine yardımcı olarak kullanmak isteyen bir öğrenci donanımsal açıdan çok da güçlü bir bilgisayar arayışına girmeyecektir. Fakat mimarlık, mühendislik ya da grafikerlik gibi pek çok mesleki alanda kullanıma ihtiyaç duyulan bilgisayarlar ise grafik ve işlem yönünde daha üst seviye bir donanıma sahip olmalıdır. Bunların dışında son zamanlarda gençler arasında oldukça yaygın olarak görülen ve yeni bir spor dalı gözüyle bakılan E-Spor veya gençlerin fazlasıyla rağbet gösterdiği internet üzerinden yayıncılık gibi sektörlerde de oyun ihtiyacını karşılamaya yönelik donanımlara sahip olan bilgisayarlara ihtiyaç duyulmakta.

Bilgisayar Kullanım Amacı Belirlenmeli

Bilgisayar konusunda değinilmesi gereken en önemli hususlardan biri de nasıl bir bilgisayar tercih edileceğinin bilinmesidir. Karar verme açısından sorun yaşayanlar için öncelikle alacakları bilgisayarları ne amaçla kullanacaklarını belirlemeleri gerekmektedir. Daha sonra kişi amacına uygun olan bilgisayar arayışına girmelidir. Biz de hangi kitlenin elindeki bütçesine uygun olarak nasıl bir bilgisayar tercih etmesi gerektiği yönünde fikir vermek amacıyla öğrenciler, ofis çalışanları ve oyuncular için şu şekilde sistem tavsiyelerinde bulunuyoruz;

Öğrenci İşi Masaüstü Bilgisayar

Öğrencilerin genel olarak bilgisayarları amaçları eğitim hayatlarına, ödevlerine yardımcı olması, internet üzerinde gezintiler yapması, belirli konularda araştırmalar gerçekleştirmesi ve çeşitli oyunları oynaması amacıyla kullanmaktadır. Bu nedenle öğrencilere verebileceğimiz en iyi tavsiye giriş seviyesi bir bilgisayardır. Giriş seviyesi bir bilgisayar ile öğrenciler ihtiyaçlarını fazlası ile karşılayabileceklerdir. Öncelikle sistemimizin olmazsa olmaz parçası anakarttır. Anakart olarak MSI ‘ın B450M PRO-M2 modelini sistemimizde yer vereceğiz. AM4 CPU Soket desteği ile gelen anakartımız DDR4 3466+ (OC) bellek desteğine sahip. Çift RAM kanalına sahip anakartımız optimize edilmiş RAM desteği sayesinde bellek performansı açısından oldukça başarılı bir iş sunuyor. Sistemimizin en önemli parçası olan bir diğer parçamız ise işlemcimiz.

İşlemci Ne Kullanmalıyız

İşlemci olarak sistemimizde AMD Athlon 200GE ‘yi kullanacağız. AMD Athlon 200GE işlemcisi Radeon Vega 3 grafikli bir işlemci. Yani sahip olduğu Vega grafik mimarisi ile herhangi bir ekran kartı kullanmadan öğrencilere internette gezinti yapmanın yanı sıra oyun oynama imkanı da sunuyor. Ayrıca Athlon 200GE aynı fiyat segmentine sahip fiyat performans işlemcilerine kıyasla daha başarılı bir işleyişe sahip. En önemli özelliklerinden bir diğeri ise AM4 soket yapısına sahip olması. AM4 soket yapısı günümüz piyasasında en çok kullanılan ve AMD tarafından 2020’ye kadar kullanılacağı ifade edilen bir soket yapısıdır. Athlon 200GE bu açıdan ileriye dönük bir yatırım olarak da görülebilir. Harici bir ekran kartı olmaksızın yaygın olarak oynanan oyunlarda düşük ayarlarda sunduğu FPS değerleri oldukça yüksek.

Bellek tarafında ise sistemimizde Corsair 1x8GB DDR4 2133 MHz CL15 modeline yer vereceğiz. 8GB ‘lık bir RAM desteği hem fiyat hem de sistem gereksinimlerini karşılamak adına yeterli olacaktır. Sistemimizde yer alan bir diğer parça ise SSD olacak. Yaygın olarak sistemlerde HDD’ye yer veriliyor olsa da öğrenci işi bir masaüstü bir bilgisayar için 1 TB ‘lık bir HDD yerine 240GB bir SSD sistemin hızlı bir işleyişe sahip olması ve oyunlarda daha akıcı deneyimler yaşatması adına daha yararlı olacaktır. Bizim önereceğimiz SSD ise Toshiba’nın OCZ 240GB TR200 Serisi modelidir. 555MB Okuma / 540MB Yazma değerlerine sahip olan SSD sayesinde daha hızlı bir sisteme sahip olabilmek mümkün. Son parçamız ise Cooler Master Elite K280 model olan ve 500W güç kaynağına sahip kasamız olacaktır. Sistemin bize maliyeti yaklaşık olarak 2000-2500 TL arasıdır.

Tavsiye Edilen Bilgisayarı Yükseltme

Tavsiyemiz olan sistem hem uygun fiyatlı hem de öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir sistemdir. Ayrıca sistemimizde yer alan parçalarımız ilerleyen süreçte değiştirilebilir cinsten olup herhangi bir parça yükseltme durumunda köklü sistem değişikliğine gerek duyulmayacaktır.

Eğer bütçe olarak biraz daha yükseğe çıkabileceğini düşünen kişiler varsa sisteme Palit GT1030 2GB GDDR5 Ekran Kartı takviyesi de yaparak oyunlarda daha yüksek FPS değerlerine sahip olabilirler. Ekran kartı eklenmesi durumunda sistemin maliyeti 3000 TL civarına çıkacaktır. Ekran kartının bizlere getirisini örnek üzerinden aktarmak gerekirse; Fortnite oyununda düşük seviye ayarlarda ekran kartsız 30-40 FPS alabilirken ekran kartı ile 180-190 FPS’i görebilmek mümkün olacaktır. CS:GO oyununda ise ekran kartı olmadan 50-75 arası FPS alabilirken ekran kartı ile bu FPS değerini 100’ün üzerine çıkartabilmek mümkün.

Ofis İçin Masaüstü Bilgisayar

Ofis çalışanları veya üniversite öğrencileri için bir bilgisayarda önemli olanlar işlemci ve grafik biriminin performansıdır. Bu nedenle ofis için masaüstü bilgisayar tavsiyemizde işlemci ve ekran kartı açısından güçlü bir sistem sunmaya çalışacağız. Sistemimizde kullanmak üzere ilk olarak AMD Ryzen 3 2200G model işlemciyi ele alalım. 4 çekirdekli olan Ryzen 3 2200G işlemcimiz 3.5 GHz ile 3.7 GHz aralığında bir güce sahip. İçerisinde bir de grafik birimi bulunduran işlemiciz Vega 8 GPU’ya sahip. Yani sistem dahilinde herhangi bir ekran kartı olmaksızın gayet tatmin edici bir grafik deneyimi sunabilmekte. Ayrıca işlemcimiz çift kanal olarak 2933 MHz’e kadar OC’luksuz olarak RAM’leri destekleyebilmekte.

EKRAN KARTI olarak ise sistemimizde MSI GeForce GTX 1050Ti Gaming X 4GB GDDR5 kullanacağız. Performans ve sessizlik açısından oldukça başarılı olan bu ekran kartı oyun odaklı olmasının yanı sıra grafik programlarının kullanımı açısından da kullanıcıları fazlasıyla tatmin edecektir. Hem işlemcimiz hem de ekran kartımız OC yapmaya müsaittir ve OC aracılığıyla sistemimiz -’lik bir performans artışı gözlemlenebilecektir. Bellek kısmında ise bu sistem için 1x8GB 3000MHz DDR4 CL16 yeterli olacaktır. İlerleyen dönemde RAM’i 16GB’a yükseltme gerçekleştirilebilir fakat 8GB ofis kullanımları için gayet yeterli olacaktır.

ANAKART olarak sistemimizde MSI ‘ın B450M PRO-M2 DDR4 3466MHz OC AM4 mATX anakartına yer vereceğiz. Ryzen uyumlu anakartımız çift ram slotuna sahip ve 32GB’a kadar RAM desteği sağlamakta. Depolama olarak sistemde hem HDD’ye hem de SSD’ye yer vereceğiz. HDD olarak Seagate Barracuda 3.5″ 1TB Sata 3.0 64MB 7200RPM kullanırken SSD olarak ise Corsair 120GB Force Serisi LE 200 Sata 3.0’ye yer vereceğiz. SSD, daha hızlı bir sistem işleyişi ve yüksek performans açısından ofis bilgisayarlarında kullanılması gereken bir parçadır. Son olarak sistemimiz için önerebileceğimiz kasa CORSAIR CARBIDE SERİSİ CHAMP/SPEC-04 80PLUS KIRMIZI 600W’lık kasadır.

Önerdiğimiz sistemin yaklaşık maliyeti 4000-4500 TL arasındadır. Ofislerde genel olarak kullanılan programlar dahilinde gerekli performansın sağlanması açısından en önemli iş işlemci ve ekran kartına düşmekte. Bazı programlar grafik birimlerinden faydalanırken genel olarak ofis çalışanlarının kullandıkları programlar işlemciye yük bindirmektedir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin yine kullanmakta olduğu programlar da grafik birimlerinden güç almakta. Bu yönde sistemimizde yer verdiğimiz Ryzen 3 2200G işlemcisi ve MSI’ın GeForce GTX 1050Ti Gaming X ekran kartı ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacaktır. Ayrıca işlemci ve ekran kartında hız aşırtma yaparak daha güçlü bir sistem elde edebilmek de mümkün. Sistemimiz ofis işlemlerinin dışında FPS oyunlarında da orta seviyede istenilen performansı sağlayabilecek güce sahiptir.

Oyun İçin Masaüstü Bilgisayar Tavsiyesi

Günümüzde bilgisayarları en çok gençler kullanmakta ve gençlerin bilgisayarları kullanmaktaki temel sebep oyun oynamaktır. Çoklu oyuncu oyunlarının çoğaldığı şu dönemde bilgisayar oyunlarının sayısı arttıkça ve bu oyunlar rağbet gördükçe sistem gereksinimleri de giderek artış göstermekte. Bu nedenle oyun bilgisayarı konusunda tavsiye verebilmek oldukça zor. Çünkü giriş seviyesi, orta seviye ve ileri seviye oyun bilgisayarları diye sistemleri kategorize ederken aralarındaki fiyat farkı oldukça yüksek olmakta. Yani her fiyata bir oyun bilgisayarı oluşturabilmek mümkün. Bunları göz önünde bulundurarak sizlere fiyat/performans ürünü olan bir sistem ve orta seviye bir oyun sistemi önerisinde bulunacağız.

-Fiyat/Performans Oyun Sistemi

Oyun odaklı masaüstü bilgisayarlar için sahip olunması gereken bütçe biraz daha yüksek olduğundan öncelikle fiyat/performans oyun sistemi tavsiyemiz ile başlıyoruz. Bu sistemde 3500-4000 TL segmentinde toplanabilecek ve en iyi performansı verebilecek parçaları seçtik. Öncelikle anakart olarak sistemimizde ASUS A320M-E modeli yer alıyor. Anakartımız BIOS güncellemesi ile Ryzen 2000 serisini işlemcileri de destekliyor. İşlemci olarak ise AMD Ryzen 1300X Soket AM4 modeline yer vereceğiz. 4 çekirdekli olan işlemcimiz 3.5 GHz çalışma frekansına sahip. İşlemcimiz 3.7 GHz Boost çalışma frekansına da yükseltilebilmektedir. Sistemimizde yer alan bir diğer parçamız ise ASUS RX 570 model olan ekran kartı. Hız aşırtmalı bir sürüm olan RX 570 ile oyunlarda daha yüksek FPS değerlerini alabilmek mümkün.

SOĞUTMA açısından da oldukça güçlü bir ekran kartı olduğu söylenebilir. Hesaplı bir sistem olmasına özen gösterdiğimiz için sistemimizde SATA SSD’ye yer vereceğiz. SSD olarak WD Green 240GB modelini kullanacağız. Kullanıcıların isteğine göre SSD’nin yanı sıra sistemde bir de HDD’ye yer verilebilir ancak sistemin ana diskinin SSD olması performans ve hız açısından sistemimiz için oldukça önemlidir. Sistemde bellek olarak ise Crucial Ballistix Sport 8GB DDR4 2666MHz kullanacağız. 8GB genel olarak oyunlarda yeterli olacaktır fakat bütçe konusunda biraz daha yükseğe çıkabilirim diyenler için 2x8GB olaraktan 16GB’lık RAM de tercih edilebilir. Son olarak Xigmatek Frontliner model USB 3.0 bir kasa tercih edilebilir. Sistemimizin toplam maliyetinin 4000 TL’nin altında olduğunu düşünürsek oyunlarda genel olarak orta ayarlarda gayet akıcı ve tatmin edici bir performansa sahip olabiliriz. Alacağımız FPS değerleri ise yine fiyat segmentimize göre gayet yüksek olacaktır.

Orta Seviye Oyun Sistemi

Oyun odaklı sistemlerde daha fazla bütçeye sahip olmamız gerektiğiniz göz önünde bulundurarak orta seviye bir oyun sistemi için 7000-7500 TL aralığında bir bilgisayar tavsiyesinde bulunacağız. Oyun odaklı bilgisayarlarda ilk odak noktası işlemci oluyor. Orta seviye oyun sistemimizde işlemci olarak AMD’nin Ryzen 5 2600 3.4GHz temel, 3.9GHz turbo frekanslı AM4 işlemcisini kullanacağız. Ryzen 5 2600 orta segment oyun bilgisayarı için oldukça güçlü bir işlemci. Oyun sisteminde işlemcinin ekran kartını besleyebilir olması önemlidir. Ryzen 5 2600 de bunu fazlasıyla karşılayabilecek güçte. 6 çekirdekli ve 12 işlemci birimine sahip olmasının yanı sıra hız aşırtmaya da müsait bir işlemci.

ANAKART olarak ise MSI’ın B350 Gaming Plus anakartını tercih edeceğiz. Yüksek bellek frekansına imkan sağlıyor olması ile sistemde 2x8GB olmak üzere Corsair DDR4 16GB 3000MHz’lık bellek desteğini kullanacağız. Ekran kartı kısmında da MSI’ın GTX 1060 Gaming X 6GB model ekran kartını kullanacağız. 6GB’lık bir ekran kartı ayrıca ileriye dönük bir yatırım olarak da sistemimizde yer almakta. Ekran kartımız soğutma açısından oldukça başarılı bir soğutmaya sahip. Sistemimizde yer alacak olan SSD ise Corsair’in Force LE 200 240GB modeli. Windows sistemimizi ve önemli programlarımızı/oyunlarımızı SSD üzerine kurmayı tercih ediyoruz. SSD’ye ek olarak Seagate Barracuda 1TB 7200RPM’lik bir de HDD kullanacağız. Güç kaynağı kısmında ise Corsair’in VS Serisi VS650 (650Watt) modeline yer vereceğiz. Son olarak sistemi kuracağımız kasa için ise NZXT marka S340 modeli oyuncu bilgisayar kasasını tercih edebiliriz.

Orta seviye olarak adlandırdığımız bilgisayarımız GTX 1060 6GB ekran kartına ve 16GB RAM kapasitesine sahip. Orta seviye olarak adlandırdığımız ve buna göre bir bütçe belirlediğimiz sistemimizin oyun performansından bahsetmek gerekirse pek çok oyunu 1080p çözünürlükte Ultra ayarlarda akıcı olarak oynayabilmek mümkün. Ayrıca FPS değerlerinin yanı sıra sistemimizde herhangi bir ısınma problemi de ortaya çıkmamakta. İşlemci-ekran kartı sıcaklık değerleri de gayet normal durumda. Bunların yanı sıra sistem kararlı bir şekilde çalışıyor yani FPS değerlerinde yükselip daha sonradan düşme yaşama gibi bir sorun ortaya çıkmıyor.

Önerilen Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir